Centrul de asistență pentru clienți Saxo Bank A/S.

Cum funcționează expirarea contractelor Futures?

Cu Saxo Bank eviți livrarea fizică a activului subiacent la expirarea unui Contract Futures, care nu este disponibilă. De aceea, îți recomandăm să ții cont de data de expirare și data inițială de anunț asociate oricăror Contracte Futures pe care ai poziții deschise și să te asiguri că sunt închise înainte de ziua corespunzătoare, conform specificațiilor de mai jos. 
 

  • Dacă data de expirare este anterioară datei inițiale de anunț, contractul va fi închis în data de expirare.
  • Dacă data inițială de anunț este identică sau anterioară datei de expirare, contractul va fi închis în ziua de tranzacționare anterioară datei inițiale de anunț.

Dacă pozițiile futures nu sunt închise înainte de data corespunzătoare, Saxo Bank va închide poziția în numele tău cu prima ocazie la prețul pieței în acel moment.

Ce sunt decontarea în numerar și decontarea fizică?

Decontarea în numerar se face atunci când un contract este reglat prin numerar. Decontarea fizică este atunci când există o livrare fizică a activului subiacent al contractului. Saxo Bank nu oferă decontare fizică. Este cazul majorității produselor agricole și energetice, deși și anumite produse financiare dispun de decontare fizică. 
 
Unde pot să văd dacă un contract se decontează în numerar sau prin decontare fizică?

Dacă există o Dată de anunț pe tichetul tranzacției tale, contractul oferă decontare fizică (vezi exemplul de mai jos).

Care este diferența între data de expirare și data de anunț?

Data de anunț indică ziua în care contractul intră în „perioada de notificare”, atunci când poate fi asigurată livrarea pentru pozițiile lungi. Data de expirare este ziua în care contractul expiră și nu mai poate fi tranzacționat. Uneori cele două date sunt identice.

De ce nu dispare poziția mea pe contractul futures la data de expirare?

Acest lucru se întâmplă doar cu contractele decontate în numerar, menținute până la expirare. În cazul contractelor futures decontate în numerar, clienții care dețin poziții la expirare vor avea pozițiile blocate până la stabilirea prețului final de decontare și acestea vor fi șterse manual de către echipa noastră de back office – acest proces durează în mod normal 1-2 zile de tranzacționare după Data de expirare. Poți evita acest lucru prin prelungirea sau închiderea poziției tale înainte de expirarea contractului.

Ce este prețul de decontare?

Prețul de decontare este prețul la care îți închizi pozițiile și este primit de la brokerii Saxo Bank (și poate fi diferit de prețul de decontare primit de la piața bursieră.)

Exemplu: Contract Futures cu decontare fizică – poți verifica momentul când va fi închis ținând mouse-ul deasupra datei de anunț:Exemplu: poți vedea atât Data de anunț cât și Data de expirare în tichetul tranzacției: 

Articole similare

Deschide cont in danemarca Obtinere demo